HAZIRLAYAN : SEDA ŞAHİN
BESİN KiRLENMESİ
Besin kirlenmesinde endüstriyel faaliyetler , tarımsal
uygulamalar ve mücadele artıkları , çevrenin yanlış kullanılması , çeşitli katı
ve sıvı artıklar gibi insan etkinlikleriyle yaratılan çeşitli kimyasal madde
artıkları başlıca iki şekilde canlılar üzerinde zararlı olabilmektedir.
Birinci şekilde; yaşama ortamında bulunan kimyasal madde
artıklarının çeşitli yollarla temas sonucu canlılar üzerinde doğrudan akut ve
kronik toksik etki göstermesi suretiyle olur. Belirtilen türden olumsuz
etkilerin gelişebilmesi için, canlıların kirlenmiş havayı teneffüs etmeleri ,
kirlenmiş su ortamında yaşamaları ya da yaşam gereği bu tür maddelerle sık sık
bulaşmış olmaları gerekir
İkinci şekilde ; kimyasal madde artıklarıyla kirlenmiş
besinlerin tüketilmesi ya da bu tür maddelerin besin zincirine girmesi sonucu
dolaylı yoldan olumsuz etkilerinin şekillenmesiyle olur. Bunun için besin kirlenmesine
neden olan kimyasal maddelerin milyarda kısıma kadar inebilen düzeylerde bile
çok yönlü toksik etki yapabilmeleri ve besin zinciri oluşturan canlı halkaları
boyunca gittikçe artan yoğunluklarda birikebilmesi gerekir.
Çevrede bulunan kimyasal kirliliklerin gelişmiş canlılarda
ve insanlarda sistemik toksik etki gösterebilmeleri için, vücudun doğal giri
kapıları olan sindirim ve solunum yoluyla alınmaları gerekir. Sadece havada
bulunan kirliliklerin solunum yoluyla alınabileceği göz önünde tutulursa,
kimyasal kirliliklerin büyük ölçüde su besinlerle birlikte canlı organizmalara
girebileceği kolayca anlaşılır. Böyle sakıncalı bir çevre kirlenmesinden söz
edilebilmesi için, ortamdaki kirliliklerin mutlaka su ve besinlere yansıması
gerekir. Bu durum ise, besin kirlenmelerinin doğal denge ve halk sağlığı
yönünden ne denli büyük önem taşıdığını açıkça ortaya koyar.
Besin Kirlenmelerinin başlıca nedenleri:
1) Radyoaktif
kirlenme
2) Tarımsal ilaçlarla kirlenme
3) Saklanma
4) Biyolojik kirlenme
5) Taşınma sırasında meydana gelen kirlenme
2) Tarımsal ilaçlarla kirlenme
3) Saklanma
4) Biyolojik kirlenme
5) Taşınma sırasında meydana gelen kirlenme
Radyoaktİf kİrlenme
TARIMSAL İLAÇLARLA KİRLENME
-Ziraai Mücadele İlaçlarıyla Kirlenme
Ürünü zararlıya karşı korumak için ilaçlama yapılır. İlaçlar bitkiler üzerinde birikerek besin yoluyla insanlara ve hayvanlara taşınır. Zehir etkisini hemen gösterdiği gibi uzun süre sonra da kendisini gösterebilir.
Örneğin DDT bitkileri üzerinde birikerek besin yoluyla hayvanlara ve insanlara taşınıyordu. Bitkiler üzerindeki etkisi uzun yıllar devam eden DDT alındıktan kısa bir süre sonra ölümlere yol açıyordu. Ülkemizde DDT kullanımı 1945 te yasaklanmıştır.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-7Rx8yW4Ty9L2HNRJyOHuvOhnbmlEakAzYzKP2C0G9MxM8GG_V_9hZ91661LFkID1Tf-kSjT_xH-DPB0B-ZADqsDdKpQLLLfXztanu2GdoEmSUFJlwHzS3hhggdZLR3ZMG11qhHa9yjg/s1600/exrthyj.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNklKeHLP-IluFVyomCtBsxXBpCMuqUZg4-MrDHvMXghP0tAAewxNv6mqmA80OGKsNjCLym-qAnD4NSq3UwhSPi3X32rP82hQKDftqP7drgSeUL2J0n7RN1ezs6kW_-SO474ZFFkjHloc/s1600/jy.jpg)
-Nükleer santrallerde
meydana gelen patlamalar veya sızıntılar radyoaktif kirlenmeye yol açar. Bu
maddeler bitkiler üzerine birikerek kirlenmelerine neden olur. Bu bitkiler
besin olarak kullanılmayacağından toprağa gömülerek yok edilmek istenir. Yağmur
suları toprağın derinliklerine sızdığı için sularda kirlenir. Radyoaktif
kirlenmenin sonuçları yıllarca etkisini kaybetmez. Bu yolla kirlenen besinler
canlılarda çeşitli hastalıklara sebep olur.
-Buna Çernobil kazası
örnek olarak verilebilir.
ÇERNOBİL KAZASI
Çernobil kazası 26 Nisan
1986’da Ukrayna’nın Çernobil kentinde meydana gelmiştir.
Yaklaşık 7.000 kişinin etkilendiği patlama nedeniyle oluşan
radyoaktif bulutlardan Türkiye’de etkilenmiştir.
-Ziraai Mücadele İlaçlarıyla Kirlenme
Ürünü zararlıya karşı korumak için ilaçlama yapılır. İlaçlar bitkiler üzerinde birikerek besin yoluyla insanlara ve hayvanlara taşınır. Zehir etkisini hemen gösterdiği gibi uzun süre sonra da kendisini gösterebilir.
Örneğin DDT bitkileri üzerinde birikerek besin yoluyla hayvanlara ve insanlara taşınıyordu. Bitkiler üzerindeki etkisi uzun yıllar devam eden DDT alındıktan kısa bir süre sonra ölümlere yol açıyordu. Ülkemizde DDT kullanımı 1945 te yasaklanmıştır.
***DDT= Dikloro Difenil Trikloroethan***
(Çok zehirli böcek öldürücüdür.)
-Tarımsal Gübrelemeyle Kirlenme
Artan nüfusa paralel olarak besin ihtiyacını karşılamak
için bitkilerin daha çabuk büyümesi ve daha çok ürün vermesi için bazı hormonlu
ilaçlar ve gübreler kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ve gübreler hatalı ve fazla
kullanıldıklarında bitkiler üzerinde birikerek kirlenmeye yol açar. Ayrıca
bitkiler anormal şekilde büyürler.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-7Rx8yW4Ty9L2HNRJyOHuvOhnbmlEakAzYzKP2C0G9MxM8GG_V_9hZ91661LFkID1Tf-kSjT_xH-DPB0B-ZADqsDdKpQLLLfXztanu2GdoEmSUFJlwHzS3hhggdZLR3ZMG11qhHa9yjg/s1600/exrthyj.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNklKeHLP-IluFVyomCtBsxXBpCMuqUZg4-MrDHvMXghP0tAAewxNv6mqmA80OGKsNjCLym-qAnD4NSq3UwhSPi3X32rP82hQKDftqP7drgSeUL2J0n7RN1ezs6kW_-SO474ZFFkjHloc/s1600/jy.jpg)
TAŞINMA VE SAKLAMA SIRASINDAKİ KİRLENME
Besinler pazar
yerlerinde, marketlerde, manavlarda uzun süre açıkta bekletilirler. Böylelikle
çevredeki
kirlilikten etkilenirler. Uygunsuz koşullarda saklanan besinler,
mikrop kaparlar. Yeteri kadar temizlenmeden
yenilen besinler, mikroplarıyla
birlikte vücuda girerek, insan sağlığını olumsuz yönde etkilerler.
Besinlerin uzun süre
bozulmadan dayanabilmeleri ve olgunlaşabilmeleri için içlerine nitrat ve nitrit
bileşikleri
katılır. Besin yoluyla vücuda alınan bu bileşikler birikerek
insanlarda kanserojen etki yaparlar.
BESİN KİRLENMELERİNİN ETKİLERİ
-Zirai mücadele ilaçları, bitkiler üzerinde birikerek, besinlerle insanlara ve hayvanlara geçerler. DDT vücuttayağ dokusunda birikir. Zamanla öldürücü boyutlara ulaşır.
-Nükleer kirlenmede radyoaktif maddeler çevreye yayılarak bitkilerin üzerine çöker ve yağmur sularıyla sukaynaklarına taşınır.
-Ürünün artışı için toprağa verilen gübreler besin kirlenmesine yol açıp gübreleme sonucu açığa çıkan zehirli maddeler besin zinciriyle kullanım alanından uzaklara yayılmaktadır.
-Kirli besinler, beslenme sonucu vücuda girerek mikropların yayılmasına neden olurlar. Sonuçta besin zehirlenmesi, kolera, dizanteri, sarılık gibi hastalıkları ortaya çıkarır.
-Zirai mücadele ilaçları, bitkiler üzerinde birikerek, besinlerle insanlara ve hayvanlara geçerler. DDT vücuttayağ dokusunda birikir. Zamanla öldürücü boyutlara ulaşır.
-Nükleer kirlenmede radyoaktif maddeler çevreye yayılarak bitkilerin üzerine çöker ve yağmur sularıyla sukaynaklarına taşınır.
-Ürünün artışı için toprağa verilen gübreler besin kirlenmesine yol açıp gübreleme sonucu açığa çıkan zehirli maddeler besin zinciriyle kullanım alanından uzaklara yayılmaktadır.
-Kirli besinler, beslenme sonucu vücuda girerek mikropların yayılmasına neden olurlar. Sonuçta besin zehirlenmesi, kolera, dizanteri, sarılık gibi hastalıkları ortaya çıkarır.
ÇEVRE VE BESİN KiRLENMELERİNİN DENETİMİNE İLİŞKİN ÖNLEMLER VE ÖNERİLER
:
Bütün yarariarına rağmen endüstriyel atılımlardan, daha uygar bir yaşam düzeyi sağlayabilmek için sürdürülen çabalardan ve tarımsal savaş uygulamalarından vazgeçilmese bile, uygulanmaları bakımından çevreye ve toplum sağlığına daha az zarar verecek şekilde bazı önlemler ve sınırlamalar getirmek zorunluğu vardır. Uzun ve kısa vadede alınması gerekli önlemleri ve önerileri aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz.
1. Çevre ve besin kirlenmesine yol açan kaynakların denetimi için yürürlükteki yasalarda bulunan yaptırımların ödünsüz bir biçimde uygulanması zorunludur.
2. Ulusal kalkınma planlarında endüstri, tarım ve · kentleşme için çevre sorunlarına yol açmayacak hedefler, modeller ve teknikler seçilmelidir.
Bütün yarariarına rağmen endüstriyel atılımlardan, daha uygar bir yaşam düzeyi sağlayabilmek için sürdürülen çabalardan ve tarımsal savaş uygulamalarından vazgeçilmese bile, uygulanmaları bakımından çevreye ve toplum sağlığına daha az zarar verecek şekilde bazı önlemler ve sınırlamalar getirmek zorunluğu vardır. Uzun ve kısa vadede alınması gerekli önlemleri ve önerileri aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz.
1. Çevre ve besin kirlenmesine yol açan kaynakların denetimi için yürürlükteki yasalarda bulunan yaptırımların ödünsüz bir biçimde uygulanması zorunludur.
2. Ulusal kalkınma planlarında endüstri, tarım ve · kentleşme için çevre sorunlarına yol açmayacak hedefler, modeller ve teknikler seçilmelidir.
3. Başbakanlık
çevre müsteşarlığı daha etkin bir yapıya ve işleve sahip kılınmalı; bu örgüt
tarafından, çevre kirlenmesi konusunda çalışan kuruluşların, araştırmacıların
ve bunların yayınlarının dökümantasyonu yapılmalı; dağınık çalışmalar,
işbirliği altında olumlu hedeflere yöneltilmelidir.
4. Çevre
ve besin kirlennıesi konusundaki uygulama ve araştırmaları
gerçekleştirecek personel yetiştirilmeli
ve laboratuar, araç , gereç, donatım olanakları yaratılmalı, var olan kapasite
bilinçli bir biçimde değerlendirilmelidir.
5. Endüstri
ve tarımda çalışanlar ile halkın çevre sorunlarına ilişkin bilgi ve kültür
düzeyinin yükseltilmesi, çevre kirlenmesinin doğaya ve toplum sağlığına
yansıyan tehlikeleri konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla okullar düzeyinde
öğretimde, meslek içi eğitimde ve kitle iletişim araçlarında düzenli ve
yönlendirilmiş programlar yapılmalıdır.
6. Her
şeyden önemlisi “temiz bir çevrede yaşamak ve sağlık ve dengeli kişilerin doğal
ve anayasal hakkıdır.” İlkesi tüm toplumsal katmanlarda temel hareket noktası
olmalıdır.
7. Doğal
varlıkların korunmasının ve geliştirilmesinin , gelecek kuşaklara karşı
borcumuz olduğu daima hatırlanmalıdır.
8. Çevreyi
korumanın sanayileşmeye ve uygarlaşmaya karşı çıkmak olmadığı, ancak kirletici
her türlü insan etkinliklerinin de en değerli varlıklarımızdan olan doğal
çevreyi yok etmeğe yönelik olmaması gerektiği bilinmelidir.
GIDA SEKTÖRÜNDE YAPILAN HİLELER VE HİLE YAPAN FİRMALAR
BALDA SAHTECİLİK
Glukoz
şurubu veya şeker arılara yem olarak verilerek daha kolay bal elde edilmesi
sağlanmaktadır.
Balda Sahtecilik Yapan Firmalar
-Anadolu Eksper Gıda
Sanayi İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. Saray-Kazan/Ankara - Ürün adı: Süzme Çiçek Balı (Balda protein ve ham bal delta C13 değerleri arasındaki fark, Balda protein ve
ham bal delta C13 değerlerinden hesaplanan C4 şekerleri oranı) - Ürün adı: Tatzade
markalı ürünün seri numarası: 11/06
-Tadaban
Gıda Sanayi İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. Saray-Kazan/Ankara - Ürün adı: Süzme Çiçek
Balı (Balda protein ve ham bal delta C13 değerleri arasındaki fark, Balda
protein ve ham bal delta C13 değerlerinden hesaplanan C4 şekerleri oranı) - Maxitat
markalı ürünün seri numarası: 10 06
-06 Ekim Gıda ve İht.
Mad. İmal. İth. İhr. Paz. San. Tic. Ltd. Şti. Ostim-Ankara
- Ürün adı: Süzme Çiçek Balı (Balda protein ve ham bal delta C13 değerleri
arasındaki fark, Balda protein ve ham bal delta C13 değerlerinden hesaplanan C4
şekerleri oranı, Prolin miktarı, Diastaz sayısı, Fruktoz/Glukoz, Fruktoz+Glukoz) - Damla Bacı markalı ürünün seri numarası: 04.03
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE SAHTECİLİK
Tereyağı: Bitkisel
margarin de katılıyor, hatta patates püresi koyanlar bile var.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4VMDNJZHH_JBo8dTAViNpiSpHz8KunGmDLjyjmhX_5jdCdUqEUWHC96cOLicrQjP-3PPanl2xaX-yqlkVBZzChTEKSjAMyzbXz1Hfu5e6TCINxDD0OQz59Wj6PB9rA4_KzFGtfI-_Xoo/s1600/images+%25285%2529.jpg)
Jelatin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde
ediliyor.
Beyaz peynir: Yağ oranında hile
yapılarak, mayalamadan
yapılarak, mayalamadan
önce yağı alınıyor.
Raf ömrü uzasın diye fazla nitrat katılıyor.
Raf ömrü uzasın diye fazla nitrat katılıyor.
Süt tozu: Tebeşir tozu
bile ekleniyor.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE SAHTECİLİK YAPAN FİRMALAR
-Birsen Güven Gıda San.
ve Tic. A.Ş./ Kayseri- Ürün adı: Tam Yağlı Tulum Peyniri (Bitkisel yağ)- Yalçıntepe
markalı ürünün seri numarası: 125/065
-Narin Süt ve Süt
Ürünleri Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti./ Kayseri- Ürün adı: Tulum Peyniri
(Bitkisel yağı ve Yağlı Tulum Peyniri (Bitkisel yağ)- Narlıtepe
markalı ürünün seri numarası: 484-603
-Mutlu Tolga Gıda İnş. Nak.
Pet. Tur. Hayv. Orm. San. Tic. Ltd. Şti./ Afyonkarahisar-
Ürün adı: Kaşar Peyniri (Bitkisel Yağ) ve Tulum Peyniri (Bitkisel Yağ)- Ilgaz
Yaylası markalı ürünün seri numarası: 2804
-Düziçi Hayat Süt Mam.
Gıda San. Tic. Ltd. Şti./ Adana- Ürün adı: Ezine Keçi Peyniri (İnek ve Koyun Sütü) ve Ezine Koyun Peyniri (İnek ve Keçi Sütü) - Kültürova
markalı ürünün seri numarası: 256- 211
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE SAHTECİLİK
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBEDR88nW5mmxOKoPD46-87LRIGupSbLIsONvjwm8SHRfz1kzIPMf8j_7gwDf_m1lxQ8uPAN-KNG_nG-fTCZoFOstHPPdkzy36tCULtfNZRc9uVozwajSg4PqRwTbjTAzorSjrzBqVsLU/s1600/images+%252812%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1l6q1Rrr6KhgwVT2WvTd1PxH3NUhqLtJfj5-Mx-OaAWykb0ZofxsPbMs97bCOaWwFRDtnmc7GubbG8c0JHKiV41aZeHmNI5Oj2iDtCXEpzbDOgo613onpMJ8V8YqS2glYmaaD35Wi6PM/s1600/images+%25288%2529.jpg)
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE SAHTECİLİK YAPAN FİRMALAR
-Diltat
Gıda İnş. San. Tic. Ltd..Şti./ Esenyurt /
İstanbul - Ürün adı: Dana Kıyma (Kanatlı Eti Tespiti) - Can-Et markalı ürünün
seri numarası: 03.07.2013
-Diltat
Gıda İnş. San. Tic. Ltd.Şti./
Bahçelievler/ İstanbul - Ürün adı: Dana Kıyma (Sakadat
tespiti) - Can-Et markalı ürünün seri numarası: 31.07.2013
-Maset
Gıda Nakliyat İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti./ Fatih/ İstanbul - Ürün adı: Dana
Kıyma (Kanatlı Eti Tespiti) -Mas Et markalı ürünün seri numarası: 01.08.2013
-Etçi Et ve Şarküteri
Ürünleri Tic.Ltd.Şti./ Ataşehir/ İstanbul - Ürün adı: Kuzu Kuşbaşı (Kanatlı Eti Tespiti) -
Şekilet markalı ürünün seri numarası: 20.08.2013
GIDA SEKTÖRÜNDE YAPILAN DİĞER HİLELER
Lokantalarda yöntem: Et
terbiye edilirken su katılarak ağırlaştırılıyor. Bu et tencereye girdiğinde
ağırlığının yaklaşık yüzde 20’sini kaybediyor. Dana kıymaya tavuk kıyması,
tavuk sakatatı, boyanmış iç yağ katılıyor.
Hazır yemek sektöründe
kullanılan kıymalarda dana etine kanatlı eti, at-eşek eti, yabancı doku, iç
organ karıştırılıyor
Kakaolu ürünler: Kakaolu
fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu, kakao yağı yerine margarin
kullanılıyor.
Tatlı: Baklava ve
kadayıfın içine fıstık yerine bezelye konuyor.
Helva: İçine beyaz susam
yerine Sudan’dan ithal edilen ucuz siyah susam konuluyor.
Zeytin: Zeytin
havuzlarına paslı demir atılarak zeytinler karartılıyor, tekstil boyası da renk
için kullanılıyor.
Bakliyat:
Kalitesiz bulgura boya katıp rengi değiştiriliyor, pirinç türleri birbirine
karıştırılıyor.
DİKKATT...!!!
100
YanıtlaSil