Hazırlayan:Süreyya BURUCU
Greenpeace, çevreyi korumak ve barışı desteklemek için faaliyet gösteren bağımsız küresel bir örgüt olarak:
Dünyadaki karbondioksit salınımlarının %41'i kömürden kaynaklanıyor. Kömürlü termik santraller, çevresinden yaşayan tüm canlılara ciddi zararlar veriyor. Külle kaplanan topraklar, civa kirliliği, asit yağmurları, solunum hastalıkları, yaşamını yitiren madenciler...
ARAMIZDA GDO İÇİN DENEK OLMAYI KABUL EDEN VAR MI?
NÜKLERR
İKLİM İÇİN 'BİR DAKİKA'
İklim değişikliğinin etkilerini;eriyen buzullarda, parçalanan kutup kütlelerinde, çözülen permafrostta, ölen mercanlarda, yükselen su seviyelerinde, değişen ekosistemlerde, artan seller ve kasırgalarda ve ölümcül sıcak hava dalgalarında görebiliyoruz. Kuzeyin uzak bölgelerinde İnuitlerden ekvator yakınlarındaki ada sakinlerine kadar insanlar şimdiden iklim değişikliğinin etkileriyle boğuşuyor.
ÖNEMLİ OLAN PETROL MÜ, YAŞAM MI?
Dünyanın kutbundaki buzullar, güneş ışınlarının çoğunu uzaya geri yansıtıyor ve böylece gezegenimizin serin kalmasını; tarım yapabilmek için gerekli olan iklimsel şartların sabit kalmasını sağlıyor. Buzulları korumak demek, aynı zamanda kendimizi korumak demek.
Oysa Kuzey Kutbu'nda ki buzullar yok oluyor. Hem de hızla! Son 30 yılda, Kuzey Kutbu'ndaki buzulların %75'ini kaybettik. Erimelerin başlıca nedeni, bizim kirli bir fosil yakıt olan petrolü bu denli tüketmemiz. İnsanlık tarihinde ilk kez Kuzey Buz Denizi, yakın gelecekte tamamen buzulsuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu eriyen buz denizinden petrol çıkarmaya çalışan sakar şirketler de cabası!
SENCE İNSAN 6 DERECE DAHA SICAK BİR DÜNYADA YAŞAYABİLİR Mİ?
Enerji, yaşadığımız modern ekonomik sistem içinde en çok dikkat çeken sektör. Enerji ihtiyacını karşılamak için kömür gibi kirli enerji kaynaklarına yönelmekse, dünya atmosferinde aşırı düzeyde sera gazı birikmesine bağlı küresel iklim değişikliğine neden oluyor. Mevcut durum devam ederse, 2018'den sonra iklim değişikliğini durdurma şansımız olmayacak.
Ormanların geleceği ne olacak?
Ormanlık alanları petrol boru hatları, enerji santralleri, petrol ve doğalgaz aramaları gibi işletmelere açan yönetmelik, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bu düzenleme, öncelikle Anayasa’nın 56. Maddesi’nde yer alan Sağlıklı ve Dengeli bir Çevrede Yaşama Hakkı'na aykırı. Bununla birikte tabiatın ve çevrenin korunmasına ilişkin anayasal güvenceleri de ihlal ediyor. Yürürlükte olan Orman Kanunu'nun 17. maddesi, kirli enerji yatırımları dahil olmak üzere kamu yararı olması halinde ormanlık alanların yatırımlara açılmasına izin veriyor. Uygulamada ise, "kamu yararı", çevrenin, tabiatın, kültür varlıklarının korunması gibi üstün kamu yararı gözetilmeksizin, sadece sanayileşme ve kalkınma üzerinden yorumlanıyor.
Ormanlar hızla yok olabilir
Kısa bir süre önce yayınlanan Milli Park Yönetmeliği de aynı şekilde, kamu yararı kararına dayanarak, Milli Parkların yapılaşmasına olanak sağladı. Yaşam hakkı ile doğrudan bağlantılı olan çevrenin korunması üstün kamu yararıdır. Orman Kanunu'nun 17.maddesinin uygulanmasına yönelik bugün yayınlanan Yönetmelik, bu süreci daha da kolaylaştıran, hızlandıran bir yapı getiriyor.
Tabiat ve kültür değerleri, herhangi bir araştırma ve izin süreci olmaksızın koşulsuz olarak üretim için yatırımcıya devredilemez. Bunun, enerji ve büyüme stratejisinin bir parçası olduğu açıkça görülüyor. Düzenleme, ormanların gözden çıkarılmasına neden olacak. Halihazırda Meclis’te bekleyen Tabiat Kanunu Tasarısı da ‘üstün kamu yararı’ maddesiyle aramaların önünü açıyor.
Doğal varlıklar tehdit altında
Tüm dünyada bu tarz uygulamaların tepki çekiyor. Bu gelişme, kaya gazı ve petrol aramaları gibi son derece tehlikeli ve kirli madencilik faaliyetlerinin ormanlarda önünü açıyor. Bu teknolojiler hem pahalı hem de henüz ticari değerlerinin olup olmadığı bile bilinmiyor. Bugün Amerika’dan Bulgaristan’a, dünyanın dört tarafından bu uygulamalara karşı sivil toplum ve farklı organizasyonlar tarafından ciddi tepkiler var. Bu uygulamalar gerçekleştiği takdirde sadece doğal varlıklarımızı kaybetmekle kalmayacağız, aynı zamanda cebimiz de yanacak.
100
YanıtlaSil